ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΖΕΥΓΑΡΩΜΕΝΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ.

.Όταν κάνουμε εισαγωγή βασίλισσας σε ένα δυνατό μελίσσι αφήνουμε το κλουβάκι χωρίς να ανοίξουμε τις εισόδους και εξόδους για τουλάχιστον 48 ώρες για να δεχτούν καλύτερα την νεαρή ζευγαρωμένη βασίλισσα. Αρκούν 24-36 ώρες για μικρότερης δυναμικότητας μελισσοσμήνη.

.Να είναι ορφανό από 6 έως 48 ώρες.

.Να έχει τουλάχιστον 1 με 2 γόνους σφραγισμένους και ανοιχτούς.

.Να είναι πλήρες από τροφή, μέλι συν γύρη.

.Το κλουβί με την βασίλισσα το τοποθετούμε ανάμεσα στα τελάρα του γόνου η πάνω σε αυτά. (κατά προτίμηση να αφαιρεθούν οι συνοδοί ώστε η βασίλισσα να παραμείνει μόνη της στο κλουβάκι, επειδή μερικές φορές τσακώνονται οι μέλισσες συνοδοί με τις μέλισσες της κυψέλης εισαγωγής και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού ή και θανάτωσης της βασίλισσας)

.Τροφοδοτούμε με ζαχαροζύμαρο το μελίσσι.

.Κάνουμε έλεγχο για τυχόν βασιλικά κελιά και τα χαλάμε.

.Την ημέρα που θα ανοίξουμε το πορτάκι εξόδου καλό είναι να κάνουμε και δεύτερο έλγχο για τυχόν βασιλοκελιά και αν υπάρχουν τα χαλάμε.

.Σε 2 μέρες από όταν ανοίξουμε το πορτάκι εξόδου του κλωβού εισαγωγής, κάνουμε έλεγχο για το αν έχει βγει η βασίλισσα από το κλουβί, εάν όχι την βοηθούμε να βγει και να περπατήσει πάνω στα τελάρα χωρίς να την πιάσουμε με το χέρι μας.

.Δεν ενοχλούμε ξανά το μελίσσι για τουλάχιστον μια εβδομάδα από την μέρα εξόδου της από τον κλωβό εισαγωγής.

.Μετά από μια εβδομάδα κάνουμε έλεγχο κανονικό όπως κάνουμε σε όλα τα μελίσσια μας.

.Σε ένα ορφανό μελίσσι που έχει χάσει πριν λίγες μέρες την βασίλισσα του, είναι φυσιολογικό σε γόνο και μέλισσες διαφόρων ηλικιών κάνουμε απλή εισαγωγή με κλουβάκι.

. Όταν υπάρχει καλή νεκταροέκριση το μελίσσι θα αποδεχτεί καλύτερα την νεοζευγαρωμένη βασίλισσα. Εάν δεν υπάρχει τότε δημιουργούμε εμείς την συνθήκη πριν την εισαγωγή της νεαρής βασίλισσας. .Όσο μικρότερο είναι το μελίσσι εισαγωγής και όσο μικρότερης ηλικίας μέλισσες το αποτελούν τόσο πιο εύκολη είναι η αποδοχή της νέας βασίλισσας. .Όσο μικρότερο είναι το μελίσσι τόσο καλύτερη είναι και η αποδοχή της βασίλισσας.


ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΣΕ ΑΡΡΕΝΟΤΟΚΟ ΜΕΛΙΣΣΙ
Σε περίπτωση που ένα μελίσσι έχει αρρενοτοκίσει. .  Μεταφέρουμε την κυψέλη 30 μέτρα μακριά και τινάζουμε όλο τον πληθυσμό έξω από αυτήν. . Στην θέση της τοποθετούμε μια άδεια κυψέλη με ανοιχτό και κλειστό γόνο συν μέλια και γύρη. Μία καλή παραλλαγή είναι να τοποθετήσουμε άχτιστες μόνο κηρήθρες ώστε σε περίπτωση που επιστρέψουν οι ωοτόκες εργάτριες στην κυψέλη να μην έχουν διαθέσιμα κελιά να γεννήσουν. . Τις μέλισσες που θα τινάξουμε 30 μετρά μακριά τις καπνίζουμε με το καπνιστήρι να πετάξουν. .  Τα τελάρα με τον αρρενοτόκο γόνο τα μοιράζουμε σε αλλά μελίσσια . . Στην συνέχεια κάνουμε εισαγωγή ζευγαρωμένης μάνας σε κλουβάκι και την αφήνουμε εγκλωβισμένη για 24 έως 48 ώρες. .Μετά από 2 μέρες και αφού ανοίξουμε τις εισόδους και εξόδους του κλούβιου που έχουμε την βασίλισσα κάνουμε έλεγχο για κελία και τα χαλάμε. . Την επομένη ελέγχουμε αν έχει βγει η βασίλισσα από το κλουβί και αν όχι την ελευθερώνουμε χωρίς να την πιάσουμε με τα χεριά μας και την αφήνουμε . Δεν ενοχλούμε ξανά το μελίσσι για μια εβδομάδα περίπου από την μέρα της εισαγωγής. . Κάνουμε έλεγχο σε μια εβδομάδα για να δούμε εάν στο μελίσσι πήγαν όλα καλά!!!