Πρόκειται γιά ένα μικρό εκτροφείο βασιλισσών μελισσών που ξεκινήσαμε το

2013.Στην προσπάθεια μας να μάθουμε γιά τα χαρακτηριστικά των φυλών που

ζουν κυρίως στην Ευρώπη αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την φυλή Carniolan

επειδή διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά που μας εξυπηρετούν σαν

μελισσοκόμους,χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε τις άλλες φυλές μελισσών

(άλλωστε δεν διαθέτουμε ούτε την απαραίτητη γνώση ούτε την αρμοδιότητα

γιά να κάνουμε κατι τέτοιο) μιάς και όλες έχουν τα υπέρ και τα κατά!

Προμηθεύομαστε λοιπόν ζωϊκό κεφάλαιο από εκτροφεία των Βαλκανίων και της Γερμανίας που μας εγγυούντε την καθαρότητα της φυλής και πρός διάθεση είναι οι πρώτης γενιάς απόγονοι αυτών (f1). Παράλληλα ξεκινήσαμε μία προσπάθεια με φυσική επιλογή από γενιά σε γενιά βασιλισσών,ελπίζοντας σε βάθος χρόνου να σταθεροποιηθεί ένας οικότυπος της Carnica που να διαθέτει καλά χαρακτηριστικά και να έχει προσαρμοστεί στις κλιματολογικές συνθήκες του τόπου μας!

Η γονιμοποίηση γίνεται με φυσικό τρόπο και έτσι είναι αδύνατον να πετύχουμε την απόλυτη καθαρότητα της φυλής πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ίσως κάποιες βασίλισσες είναι πιθανόν να δώσουν απογόνους των οποίων κάποια χαρακτηριστικά δυστυχώς να μην είναι από αυτά που επιθυμούμε αν και μέχρι τώρα δεν έχει παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο.Παράλληλα όμως γίνεται εκτροφή κηφηνών carnica σε μιά προσπάθεια να υπερτερούν σε αριθμό αυτοί από κηφήνες άλλων φυλών γειτονικών μελισσοκομείων. Έπειτα οι κηφήνες απόγονοι της βασίλισσας, δεν κληρονομούν καμία απολύτως ιδιότητα από τους κηφήνες με τους οποίους έχει συζευχθεί η βασίλισσα και μπορούν να λάβουν κι αυτοί μέρος στο ’’παιχνίδι’’ της γονιμοποίησης.

Από το μελίσσι δότη του DNA αποκλείουμε την συμμετοχήκηφηνών στο ζευγάρωμα ώστε να αποφύγουμε το φαινόμενο της αιμομιξίας και τα αρνητικά επακόλουθα αυτού.

Για την εκτροφή μιας βασίλισσας απαιτείται ένας ελάχιστος αριθμός μελισσών στο κυψελίδιο σύζευξης. Όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των εργατριών, τόσο πιο σταθερή διατηρείται η θερμοκρασία μέσα στο κυψελίδιο ή στην κυψέλη, ιδίως όταν οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες (πολύ κρύο ή πολύ ζέστη). Επίσης ο μεγάλος πληθυσμός διαθέτει πολλές συλλέκτριες για τη συλλογή τροφής (μέλι – γύρη) και πολλές παραμάνες μέλισσες για την περιποίηση της βασίλισσας και του γόνου.

Ετσι γιά την σύζευξη των βασιλισσών χρησιμοποιούμε το τριπλοκυψελίδιο γιατί απαιτεί έναν ικανό αριθμό μελισσών (4.000-5.000), που είναι αρκετές για να εκθρέψουν άριστες βασίλισσες, ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες. Οί γονιμοποιημένες βασίλισσες αφού αρχίσουν την ωοτοκία θα παραμείνουν στο τριπλοκυψελίδιο τουλάχιστον 15  μέρες πρίν το μαρκάρισμα και την διάθεση τους ώστε να μπορούμε να έχουμε εικόνα γιά την συμπεριφορά της και την ωοτοκία της!